Prostreno.cz

Samotným müsli si k snídani servírujete jen cukr

Snídáte ráno müsli a říkáte si, jak zdravě a dietně svůj den začínáte? Pak byste se měli zamyslet, jestli neděláte jednu z následujících chyb. Protože ztloustnout nakonec můžete i po müsli…

Ovesné vločky jsou asi nejzdravější varianta snídaně, která vám navíc dodá dostatek energie do celého dne. Ale už malá chybička v přípravě může vést k tomu, že müsli nakonec není ani zdravé, ale dokonce ani dietní… Na co byste si měli dát pozor?

Nejezte jenom ovesné vločky

Samotné ovesné vločky obsahují relativně málo kalorií a jsou přitom bohaté na bílkoviny. Jedna porce, tedy půlka hrníčku ve vodě vařených ovesných vloček, má jen 150 kalorií, 3 gramy tuku, 1 gram cukru a 5 gramů proteinů. Přitom mají ale docela dost sacharidů, a právě proto byste neměli jíst výhradně jenom vločky, ale jejich množství snížit náhradou za jiné potraviny, které dokážou zasytit – například chia semínka nebo mandle.

Nejezte hotové müsli

Chcete ušetřit čas, a tak sáhnete po zabaleném müsli? A přitom pravděpodobně sednete na cukrový lep! Protože i takové druhy, u kterých je napsáno, že jsou zdravé, jsou zpravidla dochuceny extra porcí cukru. A to je nejen nezdravé, ale v dlouhodobém měřítku navíc ztloustnete a přijdete o energii. Kupte si raději čisté vločky a udělejte si domácí směs – bez zbytečného cukru.

Nepřidávejte bílý cukr

I u domácího müsli se rychle může stát, že si do něj dáte příliš mnoho cukru. Pokud se sladké příchuti nemůžete nebo nechcete vzdát, nepoužívejte alespoň bílý cukr, ale raději zdravější alternativy – hnědý cukr, javorový sirup nebo med, které vám pomohou ušetřit pár kalorií, a přesto zachovat sladkou chuť. I čerstvé ovoce vám může dodat potřebné oslazení – zkuste například jablka, borůvky a maliny. Zároveň se hned ráno zásobíte pořádným množstvím vitaminů.

Nepřidávejte sušené ovoce

U domácího müsli je dovoleno přidat velmi mnoho – ořechy, ovoce, přirozená sladidla nebo koření. Čemu byste se ale měli obloukem vyhnout, je sušené ovoce, protože obsahuje příliš mnoho cukru. Takže raději zůstaňte jen u toho čerstvého!

Přidejte si k müsli proteiny

Ovesné vločky samy o sobě obsahují sice proteinů hodně, ale ne dost. Proteiny totiž pomáhají udržet pocit nasycenosti mnohem déle a vy se tak cítíte mnohem vitálněji a fit. Kromě toho stabilizuje protein hladinu cukru v krvi. Proto si do müsli přidejte například arašídové máslo nebo před nebo po müsli snězte jedno vařené vejce. A hlad už vás nemůže překvapit!

Zdroj: www.whattoeat.com, www.healthlife.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat