Prostreno.cz

Ananasové slupky plní hned několik přání

Zbavujete se ananasových slupek, toho tuhého a nepoživatelného obalu, který pokrývá známé šťavnaté ovoce pocházející z tropů? Děláte velkou chybu! I když se nedají jíst, parádně je zužitkujete třeba při změkčování pokožky nebo coby pomocníka v boji proti pupínkům!

Ananas je nabitý základními vitaminy, minerály, vlákninou, antioxidanty a užitečnými sloučeninami, které mohou pomoci v boji proti zánětu a nemocem. Co se však týče ananasové slupky, mnozí lidé v ní vidí nepotřebný odpad a myslí, že se k ničemu nehodí. A to je velká škoda. Co všechno získáte, pokud na ni změníte názor?

Hřejivý, chutný a léčivý čaj

Pár kousků slupek vložte do středního kastrolu, přidejte asi tak 2 šálky vody a 2 až 3 tyčinky skořice, popřípadě i malý kousek zázvoru (volitelná položka), přiveďte k varu a na mírném ohni nechce probublávat zhruba 15 minut. Přikryjte pokličkou a dalších 15 až 20 minut si čaje nevšímejte. Sceďte a podle chuti dolaďte medem.

Pokud máte v plánu vyhnout se zánětům a zkrotit stres, povařte ananasové slupky s černým čajem. Vědci totiž odhalili, že ti, kdo takový nápoj pijí čtyřikrát denně po dobu šesti dnů v týdnu, mívají nižší hladinu stresového hormonu kortizolu, a navíc jsou lépe chráněni proti již zmíněným zánětům. Věda poukazuje na to, že ananasové slupky čistí a odvodňují tělo, elimininují škodlivé látky čili zbavují tělo toxinů a volných radikálů a neposlední řadě posilují imunitu. To jste věděli?

Změkčovač ztvrdlé kůže

Ananasové slupky obsahují bromelin, který změkčuje ztvrdlou kůži, kupříkladu na loktech a patách. Umixujte je s trochou vody a vytvořte pastu. Tu naneste na postižené oblasti a nechte 20 minut působit. Po uplynutí stanovené doby ji smyjte a použijte mycí houbu s tvrdším povrchem, brusku nebo elektrický pilník na paty, jedním tahem tak odstraníte veškeré odumřelé kožní buňky.

Krotitel akné

„Zbytky“ z ananasu jsou takovou malou enzymovou elektrárnou, o které se říká, že zkrášluje. Lokální aplikace bromelinu zmírňuje akné a celkově zlepšuje tón pleti. Netřeba nic vymýšlet ani připravovat, slupky přiložte na obličej a dopřejte si pár minut relaxačního odpočinku. Vaše pleť to nesmírně ocení.

Dochucovadlo nápojů a smoothie

Povařené ananasové slupky, respektive tekutina, ve které se vaří, slouží k dochucování nápojů a smoothie. Vždy, než se do nějakého takového projektu pustíte, nezapomeňte ananas dobře umýt a očistit.

Zdroj: www.healthyfood.com, www.healthonline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat