Prostreno.cz

Únava a podzimní deprese: Jak jim s pomocí jídla předejít?

Podzim už je nezadržitelně v plném proudu – slunných dnů je málo, počasí za moc nestojí, není divu, že nejsme často dvakrát naladěni a pociťujeme na sobě i známky únavy a občas i deprese.

S počasím těžko něco uděláme, a tak si musíme pomoci sami. Třeba tím, že se zaměříme na svůj životní styl a trochu ho pozměníme.
Není to tak těžké – prostě stačí se některým věcem vyhýbat a jiné si naopak osvojit.

Strava – absolutní priorita

Je všeobecně známo, že náš jídelníček ovlivňuje naši náladu. Všichni samozřejmě známe zásady zdravého stravování, bohužel málokdo z nás ho bez sebemenších „provinění“ dodržuje. Pro lepší náladu a prevenci deprese či únavy je však nutné zařadit na jídelníček následující potraviny: zeleninu, ovoce, cereálie a celozrnné pečivo, ořechy a semena. Všechny tyto pochoutky jsou skvělou zásobárnou vitaminů, minerálů a antioxidantů, jež pomáhají správnému fungování organismu a pomáhají v boji s depresí.

Další skupinou potravin jsou jídla bohatá na omega-3 mastné kyseliny. Patří sem například ryby, ale také některé druhy semen a ořechů.
Do třetice všeho dobrého (a to doslova) zmiňme ještě potraviny obsahující aminokyselinu tryptofan, která ovlivňuje tvorbu důležitého hormonu serotoninu. A kde tryptofan najdeme? Například v lososu nebo v krůtím mase.

Čemu se vyhnout

Naopak k jídlům, jež naší náladě dvakrát neprospívají, patří obecně cukr, slazené nápoje či bílá mouka – negativně totiž ovlivňují hladinu cukru v krvi, čímž mimo jiné zvyšují pravděpodobnost výskytu výkyvů nálady a podrážděnosti.

Spornou pochutinou je pak káva – zatímco některé studie spojily kofein s výkyvy nálady a úzkostí, jiné konstatovaly pozitivní přínos antioxidantů v kávě obsažených na prevenci deprese. Takže co si vybrat? Obecně bychom měli být s kofeinem opatrní (určitě se vyhněte energetickým nápojům apod.), ale neznamená to, že bychom si nemohli dopřát svou oblíbenou ranní kávu…

Vyvarujte se rovněž pokrmům, které obsahují množství konzervantů, barviv, stabilizátorů a jiné chemie. Vliv některých z nich například na poruchy soustředění u dětí byl jasně prokázán.

Totéž platí i o alkoholu – snižte jeho příjem na minimum.

Jaké máme další možnosti

Nejen jídlo dokáže ovlivnit naši náladu. Vypořádat se se stresem, únavou i depresí nám pomůže například sport (obecně jakákoli fyzická aktivita – proč večer místo televize nevyrazit na procházku).

Rozhodně bychom neměli podceňovat ani dostatek spánku – je důležitý pro naše tělesné i duševní zdraví.

Můžete si dopřát i příjemnou masáž – zbavíte se napětí a tím i stresu. Navíc si při ní skvěle odpočinete. Další možností může být i akupunktura či reflexní terapie. Pokud se ovšem rozhodnete pro tyto možnosti, vyhledejte odborníka!

Pokud vás únava a špatná nálada nechce opustit navzdory všem snahám, zvažte vyhledání pomoci psychologa či psychoterapeuta.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat