Prostreno.cz

Přečtěte pár stránek a budete spát jako nemluvně

Zlodějů spánku, kvůli nimž nemůžeme večer usnout a ráno se probouzíme celí rozlámaní a protivní, je celá řada. Máme pro vás ty nejčastější.

Uvidíte, že i jednoduché a malé změny v životním stylu mohou kvalitu spánku výrazně zlepšit.

Příliš vysoká teplota v ložnici

Teplota vzduchu ve vaší ložnici by rozhodně neměla přesahovat 25 stupňů (dolní hranice se pak pohybuje okolo 13 stupňů Celsia). Před spaním pokoj pořádně vyvětrejte, stáhněte topení, případně pootevřete okno. Příliš vytopené prostředí totiž vede k častějšímu probouzení v noci, takže si o pořádném spánku můžete nechat pouze zdát (v přeneseném slova smyslu…).

Trochu jste to přehnali s pitím

A to jak s pitím alkoholických, tak i nealkoholických nápojů. Důvod je jednoduchý. Pokud svému tělu dodáte příliš tekutin, než se odeberete do postele, znamená to, že budete muset v noci vstávat kvůli cestě na toaletu… Co se alkoholu týče, obecně způsobuje lehčí spánek, a tak vás probudí každé šustnutí.

Přečtěte si příbalový leták…

Někdy mohou nespavost způsobovat určité léky. Pořádně si proto přečtěte příbalovou informaci, pokud dostanete takové podezření, případně svůj problém konzultujte s lékařem či lékárníkem.

Cvičení těsně před spaním

Přibližně 3 hodiny před spaním byste se neměli věnovat žádné významnější pohybové aktivitě (máme na mysli sport). Ten totiž tělo „nabudí“, takže trvá, než se uloží ke spánku. I proto je mnohem výhodnější cvičit ráno, nikoli večer.

Vykoupali jste se těsně před spaním

Když spíme, lehce klesá naše tělesná teplota. Horká vana těsně před odchodem do postele ale může organismus příliš rozehřát. Proto si koupel dopřávejte přibližně hodinu a půl před spaním (má uklidňující účinky, takže pomůže tělo připravit na odpočinek, jen mu musíte dát možnost vychladnout).

Dopřáli jste si příliš těžkou večeři

Pro bohaté či těžké hostiny platí to, co pro sport – neměly by probíhat v době přibližně 3 hodin před ulehnutím. Na druhou stranu není dobré jít do postele hladoví, takže pokud cítíte, že byste chtěli něco sníst, sáhněte třeba po jablku nebo banánu.

Usínáte při televizi/tabletu/počítači/mobilním telefonu

Pozor na modré světlo, které vyzařují obrazovky výše jmenovaných přístrojů! Ovlivňují totiž produkci melatoninu (spánkového hormonu), kvůli jehož nedostatku se vám bude hůře a déle usínat. Hodinu před spaním proto vypněte veškerou elektroniku a usínejte raději nad stránkami knihy.

Jste příliš nabuzení/ve stresu

Snažte se před spaním co nejvíce relaxovat. Pokud bude váš mozek příliš „pracovat“, zaměstnán nejrůznějšími starostmi, jen tak vám odpočinku nedopřeje.

Zdroj: https://www.sleepfoundation.org/sleep-hygiene/healthy-sleep-tips, https://www.ecosa.com.au/blog/post/benefits-of-reading-before-bed.html






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat