Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Z kuchařek našich babiček: Pomazánky, které vám připomenou dětství

Barbora Křížková více informací

Propadla zumbě a harémovým kalhotám. Kdyby mohla, celý den by jedla čokoládu. Vysněná dovolená je v Mexiku po boku přítele Marka. Jako malá chtěla být baletkou.

Zobrazit další články autorky

18.02.2017 | Krok za krokem

Máme pro vás další oblíbené pomazánky našich babiček. Pamatujete z dětství třeba na drožďovou? I následující pomazánky jsou jednoduché a nenáročné na suroviny. Zavzpomínejte na staré časy a prázdniny u babičky, možná vám některá připomene dětství.

Babičky nedělaly jen chleba se sádlem a tvaroh s pažitkou, vyzkoušejte i tyto tradiční pomazánky z kuchařských knih našich babiček a prababiček.

Liptovský sýr

Budete potřebovat:

  • 20 dkg brynzy
  • 10 dkg másla
  • 1 sladkokyselou okurku
  • 1 lžičku kaparů
  • špetka sladké papriky
  • kmín mletý
  • 1/4 lžičky plnotučné hořčice
  • 1 malou cibuli
  • sůl

Postup: Čerstvou brynzu smíchejte s máslem a hořčicí. Přidejte nakrájenou cibulku a sekané kapary. Nakonec přidejte sladkou papriku, kmín a sůl podle chuti. Podávejte s čerstvým pečivem a ozdobte plátkem kyselé okurky.

Pěna z roquefortu

Budete potřebovat:

  • 15 dkg másla
  • 15 dkg sýra typu roquefort
  • 60 ml smetany ke šlehání

Postup: Máslo utřete se sýrem. Šlehačku vyšlehejte a opatrně ji vmíchejte do směsi másla a sýra. Vzniklou pěnou můžete plnit slané zákusky nebo jimi slepit slané krekry.

Drožďová pomazánka

Co budete potřebovat:

  • 5 dkg tuku
  • 5 dkg cibule
  • 5 dkg droždí
  • 2 lžíce strouhanky
  • 750 ml mléka
  • 1 vejce
  • sůl

Postup: Na tuku zpěňte jemně nakrájenou cibulku a ihned přidejte rozdrobené droždí, zamíchejte a nechte mírně zhnědnout. Poté postupně přilívejte mléko a strouhanku. Naposled přidejte vajíčko a promíchejte, dochuťte solí a nechte zchladnout. Pomazánku podávejte s chlebem a kyselou okurkou.

Tip: Do hotové pomazánky můžete také přidat pár lžiček plnotučné hořčice.

Pomazánka z krémového sýra

Budete potřebovat:

  • 2 krémové sýry typu gervais
  • 10 dkg oblíbené šunky
  • 2 sladkokyselé okurky
  • 1 lžičku hořčice

Postup: Šunku a okurky nakrájejte na jemné kostičky a dobře promíchejte se sýrem. Podávejte s čerstvým pečivem.

Tak jakou vyzkoušíte?

Návody na přípravu rýže

Pomerančová kuřecí prsa

Pomerančová kuřecí prsa

5 hlasů
1h a 5min 403 kJ 115 Kč

Nejčtenější články

Tip na večeři

Ovíněný kapr

12 hlasů
60min 512kJ 130 Kč

Recept na kapra na víně.

Ryba pečená na pomerančích

8 hlasů
1h a 10min 432kJ 165 Kč

Ryba na vánoční stůl.