Prostreno.cz

Nejlepší sporty proti úzkosti. Při čem se vyplatí zapotit

Nějak nemáte důvod k úsměvu a chmury si u vás doslova podávají dveře? Vyzrajte nad nimi pomalejším během, turistikou či jógou. To jsou ty správné „prášky na nervy“, které mají nejslibnější výsledky!

Podzim je svým způsobem kouzelné roční období, ale bohužel nahrává splínům všeho druhu. Tak samozřejmě, ne každý se z barevných přírodních scenérií a blížících se Vánoc dokáže naplno radovat. Je to přesně váš případ? Špatnou náladu můžete snadno setřást – a stačí se jen vypotit! Které fyzické aktivity jsou k tomu jako dělané?

Běh, vzpruha při tělo i mysl

Říká se, že běh je jeden z nejlepších sportů pro zachování celkového zdraví. Také jste to slyšeli, ale za mák tomu nevěříte? Podle odborníků má tento druh cvičení nesporně výhod, neboť prospívá srdci, snižuje chuť k jídlu a samozřejmě pomáhá při hubnutí. Jenže pozor, to nejsou jediné přínosy, proč stojí za to vklouznout do tepláků. Závěry jisté americké studie z roku 2014 naznačují, že běh je cesta k dlouhověkosti – a prý stačí pouhých pět minut denně! Jak dokáže vyčistit hlavu?

Nedávný výzkum publikovaný v časopise Journal of Psychiatry & Neuroscience vnímá běh jako spolehlivou náhražku antidepresiv. Z jeho závěrů vyplývá, že navozuje dobrou náladu, snižuje hladiny stresu, zlepšuje paměť a bojuje proti poruchám spánku. Dobré je, že k čerpání všech účinků nemusíte lámat světové rekordy v rychlosti, vystačíte si i s pomalejším klusem.

Turistika. Hlavně v lese

Možná je to k nevíře, ale příroda působí na mysl silně uklidňujícím dojmem. Existuje mnoho vědecky podložených důkazů, že rostliny a stromy zahánějí úzkost. Jeden za všechny? Japonští výzkumníci v rámci svého průzkumu vyslali na půl hodiny 20 dobrovolníků do zalesněné oblasti, stejný počet jedinců zamířil do centra města. Při analýze poznatků vyšlo najevo, že ti, kteří pobyli v přírodě, měli podstatně nižší hladiny stresového hormonu – v porovnání s těmi, kteří se vrátili z rušné „civilizace“. Nechcete se podívat, jestli ještě rostou houby?

Jóga, zprostředkovatel klidu

I jógu lze považovat za druh alternativní medicíny, pokud jde o zvládání deprese. Psychologové na toto téma provedli rozsáhlou studii, ve které bedlivě sledovali duševní rozpoložení účastníků kurzů jógy. Jaké byly výsledky? Ti, kteří tento „sport“ prováděli pravidelně, zaznamenali významné snížení úzkostí, zlosti i neurotických příznaků. No vida, i takhle se dají porazit podzimní chmury!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat