Prostreno.cz

Co říkají odborníci o snídani. Je opravdu tak důležitá?

Způsobí vám vynechání snídaně nějaké problémy? Pomůže vám první ranní jídlo ve skálopevném zdraví? I na to se mnozí ptají! Takže, co je pravdy na tom, že je přísun potravin po probuzení nesmírně důležitý?

Výsledky některých studií jsou jednoznačné. Snídaně startuje metabolismus a podporuje ztrátu hmotnosti. Je tomu skutečně tak?

„Myslím, že se hodně lidí zabývá podobnými otázkami,“ říká americká dietoložka a odbornice na výživu Jennifer Markowitz, s tím, že co se týče přijatých kalorií během dne, tak množství je ve skutečnosti stejné, ať už snídáte nebo ne. „Rozdíl je akorát v tom, že pokud se ráno nenajíte, neaktivuje se metabolismus,“ podotýká odbornice a dodává, že je osobně obeznámena s výzkumem, který ukazuje na to, že lidé jsou schopni svoje hubnutí lépe udržovat a podporovat, pokud snídani jedí.

Snídaně? Ano. Ale v kolik?

Kelly Allison, ředitelka Centra pro poruchy příjmu potravy a stravování z Pensylvánské univerzity, však podotýká, že by si pojmem „ranní snídaně“ příliš hlavu nelámala. „Vždy se svých klientů ptám, kdy vstávají a v kolik hodin začínají mít hlad. Logicky, když se večer nenajíte, ráno vaše tělo potřebuje energii víc než když jindy. Ale rozhodně to není dogma,“ objasňuje Kelly Allison. Tak si ani vy nedělejte vrásky z toho, že si v sobotu pospíte a první jídlo do sebe dostanete až někdy okolo desáté. Tělo si samo řekne, co potřebuje!

V podstatě je důležité každé jídlo

Podle Kelly Allison však platí nepsané pravidlo, že pokud obvykle vstáváte v 7.30, neměli byste večer jíst později než v 19.30 – a hlavní je neztrácet kontrolu nad svým obědem, který by měl být nutričně vyvážený. Zároveň se udává, že konkrétně snídaně ovlivňuje cirkadiánní rytmus organismu, hladiny glukózy lépe reagují a tělo pálí více tuku a kalorií. Pokud je pro vás právě tohle důležité, tak byste snídani rozhodně vynechávat neměli – byť ji někdy o něco málo časově posunete. A jak je to s nejlepšími tipy?

„V podstatě se jedná od každého trochu. Výživné jídlo obsahuje sacharidy, tuky i bílkoviny. Je však důležité si uvědomit, že skutečně záleží na aktuálním stavu. Pokud holdujete kulturistice, může se vaše snídaně od normálu dost lišit,“ říká Kelly Allison. Chybu ale neuděláte s ovsem, oříšky, vejci a ovocem. To je jasná sázka na jistotu. Pokud se vám snídaně jeví jako problém, plánujte ji dopředu – třeba již předchozí večer. Pak eliminujete riziko, že ráno vstanete a rovnou se vydáte do práce – bez energie „v kapse“.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat